Samenwerken aan veiligheid

Samenwerken aan veiligheid | KVO Bernheze

De KVO nieuwsbrief van Veiligheidsregio en Brandweer Brabant-Noord is vernieuwd. Met deze nieuwsbrief informeren we je over wie wij zijn, wat we doen en delen we nieuwe ontwikkelingen en tools die interessant zijn voor jouw bedrijf. Zo werken we samen aan een veilige Brabantse leefomgeving.

Aanmelden Nieuwsbrief
Heb je deze nieuwsbrief ontvangen via een collega en wil je voortaan deze nieuwsbrief rechtstreeks in jouw mailbox ontvangen? Meld je aan via onderstaande button en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen voor ondernemers. 

DIOV: staat jouw bedrijf al geregistreerd?

Bij een calamiteit leest de brandweer belangrijke informatie uit via DIOV (Digitale Operationele Informatie Voorziening). Deze applicatie bevat het onderdeel DBK waarin kaarten met relevante gegevens van jouw bedrijf zijn opgenomen. Zo weet de brandweer bijvoorbeeld vroegtijdig om wat voor pand het gaat, of er gevaarlijke stoffen aanwezig zijn, waar de ingang van het pand is en of er een sleutelkluis of brandmeldpaneel aanwezig is. Met deze informatie kan de brandweer efficiënt te werk gaan en kan schade worden beperkt.

Actualiseer je gegevens!
Het is erg belangrijk om jouw bedrijfsgegevens in DIOV te zetten en te actualiseren. Bedrijven dienen dit zelf bij te houden. Wil jij jouw bedrijf aanmelden in DIOV, weten of jouw bedrijf er al in staat of dat dit echt noodzakelijk is? Stuur een mail naar DIOV@brwbn.nl. Wij denken graag met je mee en sturen de inloggegevens voor de applicatie.

Doe de QuickScan Brandveiligheid!

Wil jij weten hoe (brand)veilig jouw pand is? Ieder bedrijf dat is aangesloten bij Keurmerk Veilig Ondernemen kan vrijblijvend bij ons terecht voor een QuickScan. Brandweer Brabant-Noord gaat met jouw in gesprek over de (brand)veiligheid op basis van een checklist met 12 aandachtspunten. Hiermee richten we ons op de bedrijfscontinuïteit en het voorkomen van slachtoffers Deze QuickScan is gratis voor alle leden van Keurmerk Veilig Ondernemen. Heb je interesse of wil je meer weten, meld je aan bij de contactpersoon van jouw KVO-gebied of mail naar brandveiligleven@brwbn.nl.

Training Ambassadeur Brandveilig Leven

Als Ambassadeur Brandveilig Leven maak je mensen bewust van brandveiligheid voor hun eigen omgeving, zowel thuis als op het werk. Daarbij krijg je soms te maken met een uitdagende groep gebruikers, verminderd zelfredzame personen of een bewonersgroep met een specifieke zorgvraag. De kans op brand is groter en de tijd om te ontruimen is kort. Dat is een grote uitdaging. Ga samen met de brandweer in gesprek over risico’s en het verminderen van slachtoffers. Veilig wonen of werken is immers meer dan alleen een gebouw dat voldoet aan alle eisen. Een training van de brandweer geeft inzicht in de meest voorkomende risico’s en de juiste kennis voor een veelal praktische oplossing.

De training bestaat uit 2 dagdelen van elk 2,5 uur en wordt gratis aangeboden. Na deelname aan beide bijeenkomsten ontvang je een deelnamecertificaat en een presentje. Meld je aan via onderstaande button of lees meer informatie op onze website

Oefenlocaties gezocht!

Om de kennis en vakbekwaamheid van de brandweercollega’s up-to-date te houden worden er regelmatig oefeningen georganiseerd. Daarbij zijn we altijd op zoek naar locaties waar we zo realistisch mogelijk kunnen oefenen. Tijdens een oefening  worden scenario’s nagebootst door middel van verlichting, oefenrook en andere ensceneringsmiddelen.

Vind je het leuk en zinvol dat de lokale brandweer een keer bij jouw bedrijf komt oefenen? Mail naar brandveiligleven@brwbn.nl en dan brengen wij je in contact met de betreffende oefencoördinator.

Waarom is de brandweer aangesloten bij het KVO?

Eén van de taken van de brandweer is om zich in te zetten voor een brandveilige samenleving. Brandveiligheid op bedrijfsterreinen hoort daar zeker bij gezien de vele miljoenenbranden die er jaarlijks zijn. Het Verbond van Verzekeraars en Brandweer Nederland hebben in een intentieverklaring aangegeven te streven naar het voorkomen van brand: van optreden achteraf (blussen, schades vergoeden) naar preventie om brand, leed en schade te voorkomen. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is een prachtig instrument om met betrokkenen op basis van een duurzame en structurele samenwerking de veiligheid van winkelgebieden en bedrijfsterreinen te verbeteren én het zelfbewustzijn van ondernemers te vergroten. Het programma ‘Keurmerk Veilig Ondernemen’ sluit hierop aan en biedt de mogelijkheid om laagdrempelig het gesprek aan te gaan met ondernemers over brandrisico’s en hoe hiermee om te gaan.

De sector Risicobeheersing van Brandweer Brabant-Noord wil graag een actieve bijdrage leveren aan het vergroten van de bewustwording en het in gang zetten van gedragsverandering ten gunste van een brandveilige werk- en leefomgeving.

Afmelden
Als je de nieuwsbrief KVO niet meer wilt ontvangen, kun je jezelf hier afmelden. Je kunt ook je gegevens inzien en wijzigen.

Aanmelden
Ken je iemand voor wie deze nieuwsbrief interessant is? Deel de nieuwsbrief en meld je hier aan!

Tips voor onderwerpen
Heb je onderwerpen waar je over geinformeerd wil worden in deze nieuwsbrief? Laat het ons weten via brandveiligleven@brwbn.nl